Η Άνδρος φημίζεται για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της.
Στα ζαχαροπλαστεία του νησιού θα βρείτε τα διάσημα αμυγδαλωτά της ζυμωμένα με ανθόνερο και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, τα καλτσούνια με γέμιση καρύδι και μέλι, αλλά τη σουμάδα, ένα δροσερό ποτό από πικραμύγδαλο που συχνά προσφέρεται σε γάμους. Άλλο ένα απολαυστικό γλυκό με βάση την αμυγδαλόψιχα είναι τα πατσιτσάκια που λιώνουν στο στόμα.
Η Άνδρος φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού της και στο νησί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει γλυκά με βάση τα εσπεριδοειδή όπως νεραντζάκι, περγαμόντο, άνθη λεμονιού και παμπιλόνι, αλλά και καρυδάκι, τριαντάφυλλο, κεράσι, βύσσινο και πολλά άλλα.
Στο νησί υπάρχουν οικόσιτοι χοίροι και στα παραδοσιακά χοιροσφάγια τον Δεκέμβρη παράγονται τα χαρακτηριστικά ντόπια λουκάνικα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φρουτάλια, μια ομελέτα με πατάτες, ντόπια λουκάνικα και γλύνα, αλλά και το ψητό αρνάκι ή κατσικάκι με ανδριώτικη γέμιση που περιλαμβάνει ποικιλία τυριών, αρωματικά και ρύζι.
Στην Άνδρο παράγονται εξαιρετικά τυριά τα οποία θα βρείτε στα εστιατόρια αλλά και στα καταστήματα του νησιού.
Δοκιμάστε την πετρωτή ή αρμεξιά ή Ανάλατη, ένα λευκό αγελαδινό τυρί φρέσκο με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμη και με γεμάτη γεύση, τρώγεται σκέτη, μπαίνει σε πίτες, συνοδεύει το φαγητό ή σερβίρεται με ξηρά φρούτα ως επιδόρπιο.
Το Βολάκι από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα με πλούσια, βουτυράτη γεύση σε σχήμα αυγού και με υφή που θυμίζει μοτσαρέλα. Ιδανικό σε σαλάτες, τρώγεται σκέτο με ψωμί και ταιριάζει πολύ με υπόξινες μαρμελάδες κόκκινων φρούτων ή μέλι.
Την κοπανιστή, ένα πηχτό τυρί που αλείφεται. Παράγεται από μυζήθρα που ζυμώνεται σε πήλινο δοχείο με αλάτι και αντικαθιστά επάξια τη φέτα στη χωριάτικη σαλάτα.
Απολαύστε ακόμα ντόπια κάπαρη, μέλι και σπιτικά λικέρ όπως το πότζι, ένας τύπος ρακόμελου, αποξηραμένα σύκα και πολλά ακόμα τοπικά προϊόντα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τους γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού.