Το νησί

Η νήσος Άνδρος, το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος κυκλαδονήσι μετά τη Νάξο, καλύπτει 374 km2. Έχει μέγιστο μήκος 39.8 km, μέγιστο πλάτος 16.7 km, μήκος ακτογραμμής 177 km και πληθυσμό, από την απογραφή του 1981, 9.000 κατοίκους. Aπέχει 36 ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα και βρίσκεται κοντά στα νησιά Εύβοια, Τήνο, Μύκονο και Σύρο, με τα οποία συνδέεται και ακτοπλοϊκά.

Το νησί περιβάλλουν πολλές μικρές βραχονησίδες όπως τα Γαβριονήσια, ο Τουρλίτης, το Λαγονήσι και το Κάστρο της χώρας. Το βορειότερο άκρο του νησιού είναι το ακρωτήριο Καμπανός, ενώ το νοτιότερο είναι το ακρωτήριο Στενό.

Τα παράλια της Άνδρου είναι αρκετά βραχώδη με πολλούς προφυλαγμένους όρμους όπως του Βιταλίου, του Κορθίου, του Γαυρίου και του Μπατσιού. Η γη της καλύπτεται από συνεχόμενους ορεινούς όγκους με απότομες πλαγιές κι ανάμεσά τους φαράγγια, ρεματιές και πολύφυτες κοιλάδες. Τα ψηλότερα βουνά της είναι το Πέταλο και η Κουβάρα (μέγιστο υψόμετρο 997 μ.). Στο βόρειο τμήμα της νήσου η περιοχή της Άρνης έχει πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά. Το νησί έχει πολλούς χειμάρρους και αναβλύζουν άφθονα πηγαία νερά, μιας και η γεωλογική συγκρότηση του υπεδάφους ευνοεί τη συγκράτηση του βρόχινου νερού. Υπάρχουν τέσσερα ποτάμια που διατρέχουν το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέσα από εύφορες κοιλάδες καταλήγοντας σε απαλές αμμουδερές παραλίες. Πολλές από τις πηγές της, πλούσιες σε μεταλλικά συστατικά, έχουν ιαματικές ιδιότητες (Σάριζα, Πηγή Άρνης κ.ά.).

Το κλίμα της Άνδρου είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, χάρη στα μελτέμια.
Παραλία Βόρης
 
Πηγές στις Μένητες
 
Άποψη Γαυρίου
 
Χώρα Άνδρου
 
English

Ανδριώτικο Χωριό


Τα σπίτια
    
Γιατί να μας προτιμήσετε

Η Άνδρος
    Το νησί
    Ιστορία
    Πολιτισμός
    Διαμονή
    Συγκοινωνίες
    Φωτογραφίες

Συχνές ερωτήσεις

Επικοινωνία
 
 

Προσφορά Οικία 2ΒΈνα νεόδμητο σπίτι 105τμ με επιπλέον 10τμ αποθήκη, μαγευτική θέα προς το Γαύριο και το πέλαγος και εξωτερικούς χώρους 1 στρέμματος που αγγίζουν το κύμα...
 
Copyright Andros Homes